10 best bewaarde geheime Brusselse Musea | #1 ARGOS

In de verborgen hoekjes van Brussel, ontdek je de 10 best bewaarde geheime Brusselse musea en kunstencentra.

Begrijp ons niet verkeerd, wij houden van klassiekers maar Brussel onthult haar ware aard wanneer je op meer onverwachte en minder bekende plaatsen rondloopt. Argos is hier geen uitzondering in. Een eerder bescheiden maar waardevol kunstencentrum, gewijd aan kunstenaarsfilm en –video.

ARGOS ligt in het hart van de hoofstad, tussen de Koninklijke Vlaamse Schouwburg en het metro station Ijser en was vroeger een opslagplaats voor bananen! Vandaag de dag, beschikt het over ongeveer 5000 werken, beschikbaar op aanvraag en dit vormt de basis voor hun tijdelijke tentoonstellingen

Jérémy Naklé, publieksmedewerker van ARGOS, beantwoordt een paar vragen.

Wat kunnen we precies zien in ARGOS?

Veel films! ARGOS is de plaats om kunstfilms en video’s van opkomende en meestal internationale kunstenaars te bekijken. We stellen hen op een ongewone manier tentoon via expo’s en verschillende kunstinstallaties.

Wat is jouw persoonlijke « crush » in ARGOS ?

De « Blackbox » is een projectiezaal waar de akoestiek top is. Natuurlijk is er ook de collectie van 5000 werken. Niet veel weten dat je via onze mediatheek toegang hebt tot deze films.

Wat is het best bewaarde geheim binnen ARGOS ?

De archief zaal! Omdat de films in een ideale staat bewaard moeten worden (onder een goede temperatuur en zonder vochtigheid) hebben maar een paar mensen, zelfs binnen ons team, toegang tot deze ruimte: het is een echte schatkamer.

Behalve een gewoon bezoek, wat is er te doen in ARGOS?

We hebben regelmatig projecties, ontmoetingen en gesprekken met kunstenaars, presentaties en concerten, … . We werken ook samen met partners zoals Kunstfestivaldesarts of Museum Night Fever. Elke eerste woensdag van de maand, houden we « nocturnes »: gratis inkom en we blijven open tot 21u (en er is een bar, want we houden van een lekker glaasje bij onze kunst).

Wat is jouw andere favoriete museum in Brussel?

De Fondation A Stichting, een centrum gewijd aan fotografie dat verdient om beter bekend te worden!

Als je een speciale wens had voor ARGOS, wat zou deze zijn?

We zouden graag onze ruimtes verruimen zodat Argos een gastvrije plek wordt :een gemakkelijkere en meer zichtbare toegang, directe toegang tot de mediatheek en een bijhorende bar om dit alles gezelliger te maken.

BONUS | Chinees portret: Als ARGOS … was

Een kleur ? Zwart voor een goede projectieomstandigheid

Een beroemdheid ? Ik geef het op!

Een Belgische eten? Stoofvlees/« Vlaamse carbonade »  omdat ARGOS de reputatie heeft zeer « Vlaams » te zijn, terwijl het programma in 3 talen is en ons publiek zeer international is.

Een dier? Een hond want Argos is de mythologische naam voor de hond van Odysseus waarbij er naar Argos Panoptes wordt verwezen, de reus/ bewaker met 100 ogen.