Steun ons

Maison des Arts

La Maison des Arts is een centrum voor hedendaagse kunst dat is gevestigd in een burgerwoning uit het begin van de 19de eeuw. Het biedt plaats aan tentoonstellingen voor plastische kunst en ontwikkelde een bemiddelingsprogramma dat hedendaagse kunst toegankelijk maakt voor een breed publiek.

La Maison des Arts, geanimeerd door de dienst Franstalige Cultuur van de gemeente Schaarbeek, is een heel bijzondere plek. De activiteiten zijn vooral gericht op hedendaagse creativiteit in de plastische kunsten.

In La Maison des Arts heerst reeds sedert 1950 ( datum waarop de gemeente het huis aankocht) een ruime artistieke activiteit. In 2005 is er een belangrijke ontwikkeling : het voorstel aan de kunstenaars om ter plaatse te werken, teneinde een echte samenhang te bereiken tussen het werk en het Huis. Uiteindelijk beslist de Gemeente Schaarbeek er een echte broeikast van te maken in het domein van de beeldende kunsten, een bron van schepping, verspreiding en culturele uitstraling.

In een geest van vorming en sociale betrokkenheid zijn de doelstellingen het organiseren van gelijke kansen voor toegang tot kunst en het aantrekken van een nieuw publiek. Concreet : ieder jaar worden diverse tentoonstellingen gebracht : bekende of opkomende kunstenaars, collectieven, jury’s van hogescholen … De tentoonstellingen zijn systematisch omkaderd met diverse activiteiten ( lezingen, films, georganiseerde bezoeken , ontdekkingen) ,, die ontmoeting, uitwisseling en reflectie stimuleren.