brusselse museumraad

FR NL EN

1 website, 100 musea

20-06-2017 | Jaarlijkse #MuseumWeek is terug!

Ter gelegenheid van het internationale social media-evenement #MuseumWeek, dat focust op vrouwen, stelden wij enkele vragen aan Jeannine Burny. Ze staat aan het roer van de Fondation Maurice Carême en is conservatrice van het Maurice Carême Museum in Anderlecht. #StoriesMW

Kreeg je, als vrouw in de museumwereld, af te rekenen met bepaalde obstakels, botste je op onvoorziene verschillen?

Mevrouw Burny: "Zonder twijfel heb ik meer mensen ontmoet die bereid waren mij en mijn acties te ondersteunen, maar er waren ook andere - en gelukkig minder talrijk - die mij hebben gehinderd. Met de hulp van onze bestuurders en dankzij de bewonderaars van Maurice Carême heb ik die obstakels altijd weten te overwinnen."

Wat is de rol en invloed van vrouwen in het werk van Maurice Carême?

Mevrouw Burny: "Zijn moeder heeft zijn werk en persoonlijkheid het sterkst beïnvloed. Hun relatie kan je gerust wonderbaarlijk noemen. Dankzij haar nam zijn jeugd paradijselijke proporties aan, ondanks de relatieve bescheidenheid en armoede waarin ze leefden. Een van zijn mooiste bundels is “Mère” (1935). Maar ook in “Femme” (1946) vind je een geïdealiseerd vrouwbeeld terug. Het werk is een eerbetoon aan “Les heures” van (Emile) Verhaeren. In het tweede deel van “Chansons pour Caprine” (1930) schetst hij dan weer een negatief beeld van vrouwen na het stuklopen van zijn huwelijk. Terwijl hij in “La bien-aimée” (1965) het geluk van de liefde bezingt."

Welke Belgische dichteres krijgt volgens jou niet genoeg aandacht of de erkenning die ze verdient?

Mevrouw Burny: "Dan kies ik voor Andrée Sodenkamp, wiens mooie oeuvre echt de moeite waard is."

Ontdek meer over het leven en werk van de Franstalige dichter in het Maurice Carême Museum.
Volg ons op Twitter voor het vervolg van #MuseumWeek en mis nooit een evenement in de Brusselse musea. #brusselsmuseums

De Brusselse Museumraad krijgt steun van :
Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief

JOIN US ON
SITEMAP
© 2012 - Conseil bruxellois des Musées / Brusselse Museumraad - All rights reserved - Powered by OPTINET - Disclaimer